SP-58-1800-as széria

sp-58-1800_1_napkollektor

Normál teljesítményű, vékony „Heat Pipe”

sp-58-1800_2_kollektor

CF-SP-58-1800-30 Kollektor műszaki adatok
Méret 2560mm x 2000mm
Súly 110 kg
Absorber felület 2,45 m²
Teljes felület 5,1 m²
Gyűjtő anyaga Alumínium
Keret anyaga Rozsdamentes acél (1,5mm)
Hővezető anyaga Réz
Szigetelés anyaga Kőzetgyapot
Max. üzemi nyomás 8 bar
Optimális átfolyási sebesség 0,1 liter / perc / vákuumcső
Folyadék űrtartalom 3 L
Max. stagnálási hőmérséklet 245°C
A kollektor cső anyaga borossilicate Glass 3.3
Absorber típusa ALN/AIN-SS/CU üvegen
Hőhordozó folyadék Víz / Gliycol
CF-SP-58-1800-20 Kollektor műszaki adatok
Méret 1760 mm x 2000 mm
Súly 72 kg
Absorber felület 1,6 m²
Teljes felület 3,5 m²
Gyűjtő anyaga Alumínium
Keret anyaga Rozsdamentes acél (1,5 mm)
Hővezető anyaga Réz
Szigetelés anyaga Kőzetgyapot
Max. üzemi nyomás 8 bar
Optimális átfolyási sebesség 0,1 liter / perc / vákuumcső
Folyadék űrtartalom 1,2 L
Max. stagnálási hőmérséklet 245°C
A kollektor cső anyaga borossilicate Glass 3.3
Absorber típusa ALN/AIN-SS/CU üvegen
Hőhordozó folyadék Víz / Gliycol

A mai modern világban egyre inkább előtérbe helyeződnek a megújuló energiák, pl a napkollektor! Amellett hogy környezetbarát, a napkollektor segítségével még spórolni is lehet Ennek egy remek formája a napkollektor! A napkollektor a nap energiáját használják fel (használati meleg víz készítés, fűtésrásegítés, stb…), a mi javunkra. A számunkra gyenge napsütést is a napkollektor képes hatékonyan felhasználni. A napkollektor  már egy kora tavaszi vagy késő őszi napon is előállíthatják a számunkra szükséges használati meleg vizet. A napkollektor sokféleképp felhasználhatóak, telepíthetőek.

sp-58-1800_3Telepítési technológia többféle létezik, vannak akik az un drain back rendszerben kivitelezik a napkollektor. Kollektoraink műszaki adottságait tekintve kiválóan alkalmazhatóak így is bár ez a technológia nem mindenhol lehetséges és az eredményességéről is megoszlanak a szakmai nézetek. Előnyei, hátrányai vitatottak.

A napkollektor gyártásánál használt anyagok szempontjából fontos a korrózió elleni védelem. Drain back rendszernél, ha vízzel van feltöltve a rendszer számolni kell a vízkő okozta problémákkal, illetve a fagyveszéllyel. Gondoskodni kell a megelőzésről,  megelőzendő a napkollektor túlzott felmelegedése. Fagyálló használatánál meg kell gátolni a túlmelegedést, mert a fagyálló többszöri forrás után savasodik.

Kollektor soros ill. párhuzamos kapcsolásával különböző méretű teljesítményű napkollektor mezők alakíthatóak ki egy egyszerű 20 csöves napkollektoros meleg víz rendszertől a nagy felületű szállodák, társasházak meleg víz illetve fűtésrásegítésére.

A kollektorok csőrendszerében nagyon kis mennyiségű folyadék kering. Egy 4,4 nm felületű 30 csöves kollektor esetén 1 liter amit keringető szivattyúval csőrendszeren keresztül juttatunk a tárolóba (a mai népszerű nevén: puffer tárolóba). Ha a kollektor magasabb a hőmérsékletű mint a tárolóban lévő víz a vezérlésünk bekapcsolja a szivattyút.

A vákuumcső egy vastag és egy vékonyabb üvegcsőből áll. A vákuumcső átmérője 58 mm és 1800 mm hosszú. Vannak ettől eltérő típusok  /pl. 47 x 1500 cs?/ ami leadott teljesítményét tekintve nem annyira praktikus. Közel hasonló ára és jóval kisebb teljesítménye miatt nem igazán terjedt el hazánkban. A 70 mm átmérővel rendelkező 1700-1900 mm hosszú heat pipe csövek jóval drágább típusok, teljesítményben lényegesen jobbak viszont megtérülés szempontjából az 58-1800-as napkollektort ajánljuk.

Kollektor csővezetéke nagy tisztaságú rézből, a csövek üvegből, a gyűjtő burkolata alumínium vagy rozsdamentes anyag, a napkollektor tartószerkezet minden esetben rozsdamentes acélból készült.

A vákuum cső anyagának, formájának, beépítésének köszönhetően ellenáll akár 25 mm jégesőnek is. A külső cső átlátszó, a belső cső fény- és hő elnyelő bevonattal készült. Mindkét cső borszilikát. A két cső között megfelelő technológiával elvonták a benne található levegőt, ezzel a vákuummal télen-nyáron, függetlenül a külső hőmérséklettől a csövekben található „heat pipe” kiválóan hasznosítja a Nap sugarait. Ha a vákuum megszűnik a cső alján lévő fényes ezüstszínű bárium réteg kifehéredik. Ezeknek a csöveknek a cseréje nem igényel gépészeti beavatkozást, a csövek egyenként házilag is könnyedén cserélhetőek.

Tartókeret: Alap napkollektor tartókeret ferde tetőre való szerelésre alkalmas, de rendelkezésre áll állvány szerkezet is, amivel lapos tetőre is felszerelhető.

A napkollektor nem kizárólag a jövő energiaforrása, hanem már napjainkban is hatékonyan működő, alternatív kiaknázható energiatermelő eszköz. Bizonyítja ezt, az egyre több, megvalósuló beruházás. A telepített napkollektoros rendszerekkel a CO2 kibocsájtást hatékonyan lehet csökkenteni.

A napkollektorok ára és megtérülése sok tényezőtől függ. Egy felnőtt napi meleg víz igényének a stabil kielégítéséhez (~60-70 l) kb. 2,5-3 négyzetméter felületű napkollektorra van szükség. Egy modern gáztüzelésű kazán esetében nagyjából 20 éves megtérülési ideje van a napkollektoros rendszernek, de elektromos fűtés esetén a kollektorok ezt 5-6 év alatt is visszahozhatják.

A napkollektor előnyei és hátrányai:

A napkollektorok előnyei:
– alacsony fenntartási költség,
– a meleg víz előállításra használt energia 60-70% -át is megspórolhatjuk,
–  CO2 kibocsájtás jelentős mérséklése

A napkollektorok hátrányai:
– a működtetéshez elektromos áram szükséges
– nem megfelelő tájolás esetén drasztikusan csökken a hatékonyság
– időjárásfüggő működés