Újabb vízparti erőműpark épül New York mellett

Újabb 40 milliárd dolláros offhore szél-projekt valósulhat meg a New York melletti vízpartokon. A 320 négyzetkilométeres terület szélturbinákkal való beépítésére kiírt tenderen két vállalat maradt versenyben. 

Több tízezer megawattnyi új szélerőmű kapacitás épül és épülhet New York közelében, Long Islanden és Rhode Islanden. Az Atlanti-óceán azon térsége, amely az érintett államok partjainál található, különösen alkalmas a tengeri-szélerőművek működtetésére. A megfelelő széljárás mellett az óceán felszínén helyet foglaló egységek nem okoznak zajszennyezést a térségben, hiszen távol esnek a lakott településektől.

A legfrissebb tenderen egy 320 négyzetkilométeres terület beépítését tervezik. A vízparti erőműpark létesítése 39,5 millió dollárba kerül majd. Az Egyesült Államok legnépesebb városa számára egyre fontosabb, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartva, megújuló energiaforrások felhasználásával termeljen elektromos energiát.

A vízparti erőművek esetében több olyan akadályozó tényező is felmerült, ami hátráltathatja a megújulóenergetika ezen iparágának fejlődését, azonban ezek nem fogják befolyásolni a létesítéseket. New York állam tervei közt szerepel az is, hogy atomerőművek létesítésével tovább csökkentsék a régió szénfüggőségét, ezzel tovább redukálhatják a szén-dioxid-kibocsátást.

 Forrás: smartinvest.hu