Szavazhatunk a legjobb hazai fenntarthatósági projektekre

Lezáró szakaszhoz érkezett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyik legrangosabb nemzetközi eseményének magyarországi versenye. Mától a közönség három héten át szavazhat a meghirdetett három kategória jelöltjeire. 

Közel száz minősített pályamű érkezett a nemzetközi Energy Globe díj magyarországi versenyére. A 2016-ban Magyarországra is kiterjesztett versenyen az energiahatékonysági és fenntarthatósági projektek három tárgykörben pályázhattak: vállalati, önkormányzati és a jövő generáció szemléletformálását célzó kategóriákban.

A beérkező pályaműveket a nemzetközi Energy Globe Award szakértői köre tekintette át először, Matthias Schmuderer, a müncheni Enerbasics energetikai és környezettechnológiai tanácsadó cég vezetője irányításával. Ezt követően a független, elismert hazai szaktekintélyekből álló bíráló bizottság kiválasztotta azt a 3-3-3 döntős pályázót, akik közül már a közönség döntheti el, hogy melyik újító ötlet legyen a kategória győztese, és ki képviselje hazánkat a nemzetközi döntőben.

A vállalati és a jövő generációs kategóriákban a legtöbb szavazatot elnyerő pályázat 3-3 millió forint értékű projekttámogatást, az önkormányzati kategória legjobbja pedig egy zöld koncepciójú, okos játszóteret nyerhet. A közönségszavazók is díjazottak: közöttük elektromos robogót és okos telefonokat sorsolnak ki a szervezők.

A leginnovatívabb hazai fenntarthatósági projektek 

A szavazásra jelölt projektek kategóriánként:

I. Vállalati kategória

  • a LIDL egy komplex energiahatékonysági felújításon átesett és holisztikus fenntarthatósági szempontok szerint létrehozott telephelye,
  • keringtetett vízzel hűtött, mind öntözési, mind vezérlési szempontból teljesen új elveken működő tetőhűtési megoldás, a WaterFilm Technology™,
  • a Felelős Gasztrohős fenntartható étteremminősítési programja

II. Önkormányzati kategória

  • a visontai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola venyigéből nyert biomasszán alapuló, egyedi fűtésrekonstrukciója,
  • a teljes kaposvári autóflotta biogáz-üzeműre való átalakításának projektje,
  • Vác önkormányzata által kezdeményezett változatos, átfogó környezetvédelmi programsorozat

III. Jövő generációja kategória

  • Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli erdei iskolájának öko-oktatási központtá fejlesztése,
  • a Szent Miklós Görögkatolikus Iskola többek közt napelemes mézpergető fejlesztést is magában foglaló, Aranynektár nevű fenntartható iskolai méhészeti programja,
  • a Fényközösségek Nonprofit Kft. Energy Factory nevű fenntarthatósági vetélkedője

A pályaműveket a díj honlapján, a www. energy-globe.hu/kozonsegszavazas oldalon részletesen is megtekinthetik a szavazók. Mind a díjazottakat, mind a szavazókat megillető nyereményeket a március 7-i nagyszabású, a pályázókat bemutató, valamint a fenntarthatóság és az energiahatékonyság témakörét bemutató műsoros gálán adják majd át a Várkert Bazárban.

Forrás: NRGreport