Napelem, ablakcsere – Le ne maradj, fogy az ingyenhitel!

Két hónap alatt duplájára, 9 milliárd forintra ugrott a 0%-os lakossági energiahatékonysági hitel országosan igényelt összege, így már a január eleji jelentős lazítások előtt is kezdett felpörögni az érdeklődés, azután pedig ez még inkább várható. Jelzálog bejegyzése nélkül ugyanis már akár 5 millió forintnyi hitelt is kérhetünk úgy, hogy az eddigi harmadát sem éri el a papírmunka, sőt a napelemre, szigetelésre és ablakcserére is felhasználható program finanszírozásában is nagy, a lakosságnak kedvező változás lépett hatályba. Kapkodni még nem kell az igénylések benyújtásával, hiszen bőven van még keret, de azért hosszú hónapokra sem érdemes félre tenni a már most kigondolt projektet.

Duplázódás két hónap alatt

Eddig közel 2000 ingatlanra vonatkozóan érkeztek hitelkérelmek az MFB Pontokhoz, az igényelt hitelösszeg pedig megközelíti a 9 milliárd forintot a 0%-os uniós energiahatékonysági hitelnél – derül ki a friss adatokból.

Ezek egyébként közel a dupláját jelentik a november 10-i állapotnak, amikor országosan még csak közel 1300 igénylő kért együttesen 4,53 milliárd forintot (és addig közel kilencszázan jártak sikerrel, akik 2,3 milliárd forintnyi forrást kaptak hitelként).

Két hónap alatt duplázódott tehát a családi és társasházakra egyaránt vonatkozó igénylések volumene és közel duplázódott az igénylések száma is, de az igazi felfutás valószínűleg csak most indul.

Ennek oka, hogy amint múlt héten részletesen megírtuk, január 8-tól nagy lazítások léptek hatályba a központi régióbeli, illetve azon kívüli térségre vonatkozó 105+10 milliárd forintos hitelprogram termékdokumentációjában.

A hitelkonstrukció paraméterei már eddig is vonzónak tűntek, hiszen 10 százalék saját forrás mellett lehetett kamatmentes kölcsönt felvenni kifejezetten energetikai fejlesztésekre. Legfeljebb 20 év futamidővel családi házak esetén 10 millió forint igényelhető, társasházak esetén lakásonként 7 millió és a hitel alsó határa mindkét csoport esetén 500 ezer forint.

Ezek a legfontosabb változások

A konstrukció fenti paraméterei nem változtak, de az igénybe vételt megkönnyítő, gyorsító változások léptek hatályba, így végső soron a lassan felfutó programnál most ugrásszerű érdeklődés-növekedésre van kilátás.

Az egyik legfontosabb változás, hogy az eddigi 2-ről 5 millió forintra ugrott az annak az igényelhető kölcsönösszegnek a felső határa, ameddig még nem kell biztosítékot felajánlani (praktikusan jelzálogot bejegyeztetni akár egy másik ingatlanra).

Fontos változás az is, hogy mostantól már lehetőség van a szállítói előleg igénybevételére a jóváhagyott kölcsönösszeg maximum 50 százalékának erejéig. Ez azt jelenti, hogy az elvégzett munkákért nem a projekt gazdája fizet egyelőre, hanem számla ellenében az uniós program keretéből az MFB Pontot üzemeltető hitelintézet és később majd a felhalmozódott hitelkeretet törleszti a projekt gazdája (ld. alább részletesen).

Az is lényeges ezzel párhuzamosan, hogy az eddigi 300 ezer forint helyett a kölcsönösszeg maximum 50 százalékáig, de legfeljebb 1,5 millió forintig nyújtható be és fogadható el készpénzfizetési számla a beruházás elszámolhatóságával kapcsolatban. A számlák kiállításánál egyébként figyelni kell arra is, hogy a kivitelezési munkálatok elszámolható munkadíja nem lehet több a teljes beruházási összeg 40 százalékánál.

Sokak igénylését megkönnyítheti az is, hogy már az osztatlan közös tulajdonban álló ingatlannal (pl. ikerház) kapcsolatos igénylési feltételeket is módosították, illetve egyszerűbb lett a közüzemidíj-tartozás igazolása is.

Mi van, ha jelzálog bejegyzésre kerül sor?

A fentieken felül az is kedvező változás a lakosságnak, hogy az MFB már a beruházással érintett ingatlantól eltérő ingatlant is elfogad a kölcsön biztosítékaként és amint fentebb jeleztük, csak 5 millió forint feletti igényelt hitelnél kell jelzálogot bejegyeztetni.

Ebben az esetben már olyan ingatlan is lehet biztosíték, melynél a megelőző jelzálogjogi ranghelyeken Családi Otthonteremtési Kedvezményből, adó-visszatérítési támogatásból, illetve ezen támogatásokhoz kapcsolódó pénzintézeti kölcsönből és/vagy munkáltatói kölcsönből adódó jelzálogjog szerepel.

Hogy néz ki a finanszírozás és a pénz útja?

A fentebb már jelzett nagy könnyítést, a szállítói finanszírozást csak azután lehet igénybe venni, hogy az energiahatékonysági projekt elszámolható költségeinek legalább 10%-át kitevő saját erőt (önerő és kapott támogatások) már beletettük a projektbe. Ezt számlával igazolnunk is kell az adott MFB Pont felé, amelynek üzemeltető pénzintézete az aláírt hitelszerződés alapján megnyitja a hitelkeretet.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a projekt első 10%-át “saját zsebből” kell állni, sőt ennél jóval nagyobb részhez is kell a likvid tőke. A 10%-nyi önerő igazolása, azaz kifizetése után jön az a fázis, hogy a szállítóktól kapott, a projekt maximum 50%-áig terjedő, számlavolument bevisszük az MFB Pontba és a számunkra megnyitott hitelkeretből kifizetik a pénzt a szállítóknak.

A fenti mellett nyilván az általunk készpénzből kifizetett számlák mögé is kell a “saját zseb”, azaz a likvid tőke és a legfeljebb 1,5 millió forintnyi készpénzes számlával is “be kell ballagnunk” az MFB Pontba, hogy azt is kifizessék a számunkra megnyitott hitelkeretből.

Így használjuk tehát fel a hitelkeretünket, de kedvező, hogy ez a futamidő alatt végig kamat-, kezelési költség- és előtörlesztési díjmenetes és akár 20 évig is ráérünk törleszteni például abból a pénzből, amit az energiahatékonysági projekt miatt a csökkenő energiaszámláinkon megspórolunk.

Hogyan kezdjünk hozzá és hol lehet további információkat kapni?

Mielőtt valaki belevágna a projektje kidolgozásába és a hiteligénylés folyamatába, érdemes áttanulmányozni az MFB oldalának összefoglalóját itt, illetve konkrétan a két termékdokumentációt (a központi régióbelit itt, az azon kívüli térségre vonatkozót pedig itt), hogy lássuk: pontosan milyen célokra és milyen feltételekkel lehet igénybe venni a hitelt.

Érdemes egy előzetes online hitelbírálati kérdőívet is kitölteni az MFB oldalán itt, illetve itt azt is megkeresni, hogy hol van hozzánk a legközelebbi MFB Pont az országszerte immár 642 helyen hitelintézeti fiókokban felállított pont közül. Ezeken a helyeken további személyes tájékoztatás is kérhető és itt igényelhető a hitel is. Az is lényeges, hogy a módosítások nyomán a magánszemélyként hiteligénylők immár kevesebb időráfordítással tölthetik ki a kölcsönkérelmi nyomtatványt, a terjedelme ugyanis 49 oldalról 13 oldalra csökkent.

Forrás: portfolio.hu