Lázasan készülnek a napfogyatkozásra az áramszolgáltatók a tengerentúlon

Új problémával kénytelenek szembesülni az Egyesült Államok áramszolgáltatói. Miután a villamos energia ellátás és hálózatok növekv? mértékben függenek a napenergiától, az Egyesült Államok már annyi napenergiát használ, hogy a szolgáltatóknak fel kell készülniük az idén augusztusi napfogyatkozás hatására kies? kapacitások pótlására. A 2017. augusztus 21-én megfigyelhet? jelenség olyan mértékben fogja befolyásolni az ország napenergia alapú villamos energia termelését, hogy azzal kapcsolatban a kaliforniai rendszerüzemeltet? külön jelentést tett közzé.

Az Egyesült Államok teljes fotovoltaikus kapacitásának mintegy 50 százaléka Kaliforniában található, az elmúlt öt évben pedig az állam területén a hálózati áram 0,4-10 százaléka származott napenergiából kormányzati adatok szerint. A jelentés szerint az augusztus 21-i napfogyatkozás órái alatt egy hozzávet?leg 6000 megawattos kapacitás eshet ki a “napfényes állam” ellátásából. Érzékeltetésül, ez egy amerikai léptékkel mérve is nagyobbnak számító város fogyasztását is fedezheti.

Forrás: California Independent System Operator

A szolgáltatók els?sorban gáz- és vízer?m?vek révén igyekeznek tartalék kapacitásokat biztosítani az érintett id?szakra, emellett az ipari áramfogyasztás átmeneti korlátozásáról is egyeztetnek. Miután az Európában 2016-ban telepített új áramtermel? kapacitások 90 százaléka már megújuló energiaforrásokon alapul, az öreg kontinensen a szolgáltatók több tapasztalattal rendelkeznek a napfogyatkozás áramellátásra gyakorolt hatásairól. Tengerentúli társaik az ? tapasztalataikra is támaszkodhatnak a felkészülés során.

Forrás: portfolio.hu