Fordulat előtt az energiapiac – így írja be magát Kína a történelembe?

Hihetetlen ütemben nő a megújuló források aránya az energiapiacon – Kína csak idén több napelemet telepített, mint Németország eddig összesen.

Egyre több megújuló energia látja el a fogyasztók igényeit, a napenergia-rendszerek tavaly minden más energiaforrásnál nagyobb mértékben bővültek – írja a Bloomberg. A Nemzetközi Energiaügynökség közleménye szerint a napenergiával működő fényelektromos rendszerek már a következő években dominálhatják a megújuló energia piacot.

Az ügynökség adatai szerint 2016-ban 165 gigawattnyi megújuló energiaforrás készült, ami a teljes villamos-energia ellátás nettó bővülésének kétharmadát tette ki. Ezek közül a napenergia alapú rendszerek 50 százalékkal növekedtek, a napelemek csaknem fele Kínában készül. Az Energiaügynökség vezetője szerint a napenergia új korába értünk, a várakozások szerint pedig 2022-re a napelemes rendszerek bővülése túltesz majd bármely más megújuló energiaforrásáén.

Ez Kína sikertörténete?

Ezzel már hatodik éve dönt rekordokat a megújuló energiapiac bővülése – a tömeggyártás és a kormányzati intézkedések lejjebb nyomták a nap- és szélenergiával járó költségeket. A várakozások szerint a következő öt évben nagyjából 1000 gigawatt megújuló energiát előállító berendezés helyzetnek működésbe – ezt a szénalapú energiának 80 évbe telt elérnie.  Ez a mennyiség felülmúlja Kína, India és Németország együttes fogyasztását.

Kínában a nagy mennyiségű napelem-telepítést a kormány támogatása idézte elő. Erre főként a lakosság légszennyezettséggel és környezetkárosítással hangoztatott aggodalmai miatt volt szükség, mivel a szmog egyre több betegséget és halálozást idézett elő. Az Energiaügynökség megújuló energiákért felelős vezető elmondta: A napelemek előretörése egy kínai sikertörtének. Kína már jó ideje vezető gyártója a technológiának, ami most változott, az a piaci részesedés. Csak ebben az évben annyi napelemet szereltek fel, mint eddig összesen Németországban.

Kínán kívül az Egyesült Államok és India is egyre jobban törekszik leválni a fosszilis energiahordozók használatáról. A három gazdaság összesen a tiszta-energia bővülésének kétharmadát teszik majd ki a várakozások szerint. Bár Donald Trump gyakran hangoztatja ezzel kapcsolatos kétségeit, az Egyesült Államok gazdasága a világ második legnagyobb piaca lehet a megújuló áramforrások számára.

Forrás: privatbankar.hu