Fillérekbe kerülhet a napenergia pár éven belül

A megújuló energiaforrások kihasználtsága elképesztő mértékben fejlődött az elmúlt években. Kiváltképp a napenergiáé, ahol elképesztő árcsökkenést lehetett megfigyelni hónapról hónapra. És sokak szerint ez nem fog változni.

Tavaly láthattuk ahogy egyre többféleképpen aknázzák ki a napenergia adottságait, így a speciális napelemekből álló tetőszerkezet, a napelemes utak, sőt egy napenergiával üzemeltetett sziget “születésének” is szemtanúi lehettünk. Thierry Lepercq szerint, aki a francia Engie SA, energiavállalat kutatócsoportjának igazgatója, a napenergia a következő években még ennél is jobban fel fog lendülni.

“Jelenleg minden megújuló energia ipara ‘J’ alakú, vagyis ahogy telnek az évek, egyre jobban kiaknázottak a lehetőségek. Egyelőre a hidrogén alapú autók az egyetlen hiányzó láncszem egy valóban tiszta jövő felé, de a technológiai ‘építőkockák’ már léteznek.” – ecsetelte Lepercq. Ugy véli, hogy a napenergia ára drasztikusan csökkenni fog az elkövetkező években, olyannyira, hogy a bolygó legnaposabb pontjain kevesebb, mint 10 dollárt kell majd fizetni egy megawattóráért.

Ez azt jelentené, hogy kevesebb, mint 3.000 forintból akár ezer napig is lehetne egy átlagos hűtőszekrényt működtetni. “A szinte végtelen, ingyenes energia már nem is tűnik annyira elképzelhetetlennek, mint egykor.” – tette hozzá Lepercq egy, a Bloombergnek adott interjújában. Lepercq érvei pusztán az ár szempontjából közelítik meg a kérdést, nem érintve a technológia fejlődésének természeti következményeit.

A megújuló energia folyamatos növekvésének köszönhetően egyre kevesebb kereslet lesz az olaj iránt, így annak az ára drasztikusan csökkenhet a következő 10 évben. “Az autógyártók is egyre több elektromos alternatívát kínálnak, egyes modellek akár 500 kilométert is képesek megtenni, sőt a töltőállomások kiépítése is szinte mindenhol határozottan folyamatban van. Az új, tiszta erőszakosan fogja leváltani a régit.” – mondta.

Mindez a lenyűgöző olcsóság, ami vár ránk azért lehetséges mert megnőtt az igény a tiszta energia felé mind országos szinteken, mind az individuumok szintjén. És tekintve, hogy a napenergia a legkézenfekvőbb lehetőség a legtöbb esetben, sokan e felé fordultak, ami azt eredményezte, hogy elképesztő fejlesztéseket tudtak finanszírozni a gyártók, ezzel még hatékonyabbá és olcsóbbá téve a technológiát.

Forrás: tisztajovo.hu